Laatste update: 10/09/2013

CLB vaccineert jaarlijks 288.000 leerlingen!

10-09-2013
Maar liefst 288.000 leerlingen krijgen elk jaar gratis vaccins via hun CLB. Om er voor te zorgen dat een ziekte zich niet kan verspreiden is een hoge vaccinatiegraad noodzakelijk. Naar aanleiding van "Operatie vaccinatie" zet de Vrije-CLB-Koepel graag een aantal weetjes over vaccinaties op een rij: Vaccinaties in 10 vragen.
 
Vaccins zijn zo vanzelfsprekend geworden dat heel wat mensen niet eens meer weten waartegen ze gevaccineerd zijn. Meer nog, omdat de ziektes waartegen we gevaccineerd zijn nauwelijks nog voorkomen, vergeten we de ernst ervan. De ernstige gevolgen waar we destijds mee geconfronteerd werden, zien we simpelweg niet meer. Zo kan bof bijvoorbeeld hersenontsteking of doofheid veroorzaken. Het succes van vaccinaties kan er op die manier toe leiden dat we het belang ervan niet meer (in)zien, wat op zijn beurt tot een lagere vaccinatiegraad kan leiden. Terwijl de ziekte net daardoor weer de kop kan opsteken.

Neem nu de mazelen. Voor de invoering van de vaccinatie tegen mazelen, kwam de ziekte in ons land vaak voor. Het was vroeger één van de traditionele “kinderziektes”: per jaar kreeg 1 op 100 Belgen de mazelen. Vandaag zien we nog niet 1 op 100 000. Het virus dat de ziekte veroorzaakt komt enkel bij de mens voor. Sinds de systematische vaccinaties is het aantal gevallen beperkt. In 2012 waren het er 29, meestal bij mensen die niet of niet voldoende gevaccineerd waren.
De verwikkelingen van mazelen kunnen zeer ernstig zijn zoals longontsteking en hersenontsteking. Daarom besliste het Europees regionaal bureau van de Wereld Gezondheidsorganisatie enkele jaren geleden om mazelen te elimineren. Dat kan alleen als een vaccinatiegraad wordt bereikt van 95% van de bevolking voor twee opeenvolgende inentingen. Enkel op die manier zullen besmette individuen uit het buitenland die ons land binnenkomen geen aanleiding geven tot verdere verspreiding van de ziekte. In 2012 haalde België een vaccinatiegraad van 89,8% voor de eerste dosis en 92,5% voor de tweede dosis. En die tweede dosis is erg belangrijk om een sterke immuniteit op te bouwen.

CLB-artsen en verpleegkundigen houden een nauwgezet schema aan om elk jaar opnieuw alle vaccinaties vlot en deskundig te laten verlopen. Daarbij volgen we het vaccinatieschema van de Vlaamse overheid. In het gewoon onderwijs in bepaalde leerjaren en in het buitengewoon onderwijs op bepaalde leeftijden, krijgen alle leerlingen van wie de ouders toestemming gaven de vaccins toegediend. De vaccins worden volgens strikte regels koel bewaard en vervoerd. Elke vaccinatie wordt geregistreerd, zodat de vaccinatiestatus van elk kind in Vlaanderen kan opgevolgd worden.

Daarom vinden we "Operatie vaccinatie" een prima aanleiding om een aantal weetjes over vaccinaties op een rij te zetten in onze Vaccinaties in 10 vragen.
 
Meer info?
Annelies De Graeve - 02 240 07 67