Laatste update: 28/10/2015

Tegen welke ziektes kan je inentingen krijgen?

Polio (Kinderverlamming)
Polio is een erg gevaarlijke ziekte. Soms verloopt ze erg mild zoals een griepje. Maar ze kan ook de zenuwen en hersenen aantasten en verlammingen veroorzaken.
 
Difterie (Kroep)
Difterie is een hele erge keelontsteking. De ziekte maakt het moeilijk om te ademen, je kan er zelfs door stikken. Ook je hart en zenuwen worden er ziek van.
 
Tetanus (Klem)
Tetanus geeft heel pijnlijke krampen in al je spieren. Het kan zelfs zijn dat je hart en je ademhaling in kramp geraken. Daardoor kan je eraan sterven. Tetanus kan alleen in je lichaam komen door een bevuilde wonde. Er bestaan geen geneesmiddelen voor en je hebt 1 kans op 2 dat je het overleeft.
 
Pertussis (Kinkhoest)
Kinkhoest geeft bij kinderen weken- of maandenlang hele erge hoestbuien. Dat maakt je enorm moe. Voor kleine baby’s is kinkhoest levensgevaarlijk. Vandaar dat ouders en verzorgers zich best extra laten vaccineren.
 
Mazelen
Van mazelen krijg je koorts, een loopneus, moet je hoesten en niezen en doen je keel en ogen pijn. Na 4 tot 5 dagen krijg je rode vlekken op je huid. Je weerstand daalt en je loopt risico op longonsteking door nog andere kiemen. Heel soms geeft mazelen een hersenontsteking. Daar kan je een handicap aan over houden of zelfs sterven. Dat is gelukkig wel heel zeldzaam.
 
Bof (Dikoor)
Van bof krijg je koorts en hoofdpijn, worden je wangen dik en doet het pijn als je wil kauwen of je hoofd bewegen. Soms gaat het ook je alvleesklier (een klein orgaantje in de buik) aantasten of bij jongens de teelballen. Dat kan er dan weer de oorzaak zijn van dat je later geen kinderen kan krijgen.
 
Rubella (Rode hond)
Van rode hond voel je je grieperig en krijg je lichte koorts. De kliertjes in je hals zijn gezwollen en voelen pijnlijk aan. Het geeft ook rode vlekken op je huid.
De ziekte is vooral erg gevaarlijk voor meisjes als ze zwanger zijn. Als een vrouw dan rode hond krijgt dan kan de baby zware schade oplopen. Het ongeboren kindje kan er zelfs door sterven.
 
Pneumokokken
De pneumokok is een bacterie die een longontsteking veroorzaakt. Je krijgt er een pijnlijke hoest van, koorts, borstpijn, je ademhaling is moeilijk en je voelt je erg moe. De meeste longontstekingen zijn een gevolg van een besmetting met pneumokokken. Je kan er ook bronchitis, middenoorontstekingen en hersenvliesontsteking van krijgen.
 
Hepatitis B (Geelzucht)
Bij geelzucht duurt het heel lang voor je merkt dat je ziek bent. Je wordt er moe en misselijk van en krijgt buikpijn. Soms krijg je ook huiduitslag. Heel soms sterven mensen van geelzucht omdat het de lever erg beschadigt.
 
Hersenvliesontsteking type C (Meningitis C)
Bij hersenvliesontsteking ben je erg ziek en heb je hevige hoofdpijn. Er zijn veel soorten hersenvliesontsteking. Deze inenting beschermt je tegen de ergste soort. Veel baby’s s krijgen de inenting. Kreeg je die niet als baby dan kan dat nu nog bij het CLB.
 
Baarmoederhalskanker (HPV)
Virussen spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van baarmoederhalskanker. Je kan besmet geraken bij het vrijen. Er is een vaccin tegen de belangrijkste virussen die baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken. Meisjes in het eerste leerjaar secundair krijgen in een periode van 6 maanden 3 spuitjes.