Laatste update: 23/02/2012

Van alcohol tot online poker

Middelengebruik. Dan denken we spontaan aan problematisch gebruik, zelfs afhankelijkheid, van illegale drugs zoals marihuana, XTC of cocaïne. Wij willen het een beetje opentrekken.
  • Bijna iedereen "gebruikt". We drinken cola, thee of koffie omdat ons lichaam het effect van caffeïne lekker vindt. Dat kan uitmonden in problematisch gebruik. Wie tien koppen koffie per dag drinkt, heeft vast al gemerkt dat het niet eenvoudig is om dan met koffie drinken te stoppen. Dat geldt trouwens ook voor chocola of koekjes eten. Alle "stoffen" waar ons lichaam aan gewend raakt, kunnen tot een verslaving leiden.
  • De meeste mensen gebruiken zonder noemenswaardige problemen. Experimenteren met middelen is normaal. Dat hoort bij de ontwikkeling van kinderen en jongeren. Als we preventief optreden, proberen we niet om dat experimenteren de kop in te drukken. Wel om de eerste ervaringen met legale of illegale drugs een tijdje uit te stellen (want dan heb je minder kans dat experimenteren overgaat in regelmatig gebruik) en jongeren in staat te stellen om het gebruik snel weer te staken.
  • Verslaving en problematisch gebruik zie je niet alleen bij eten, drinken, roken, opspuiten en andere "activiteiten" waarmee we stoffen in ons lichaam brengen. Je kan even goed verslaafd raken aan online poker, chatten, sms-en of TV kijken. We spreken van verslaving als iets de controle van jou overneemt en je het moeilijk vindt om met een activiteit te stoppen.